Vad är rosacea?

Rosacea är en hudsjukdom som oftast drabbar de med känslig hy. Sjukdomen gör att du får periodvis rodnad på huden. Är du hårt drabbad av sjukdomen kan den se ut som blåsor och förtjockad hud när den kommer. Vissa får även ögonproblem.


155984716_533eb7f6c0_b

Zonerna som oftast är drabbad av rosacea. Panna, näsa, kinder, haka.

Olika symptom för olika personer

Rosacea är en vanlig hudsjukdom som går i skov, vilket innebär att det bryter ut och försvinner till och från.

Vilka symptom du får och hur sjukdomen ser ut beror vem som drabbas. De vanligaste symptomen är dock rodnader och ytliga blodkärl i ansiktet. Det kan se ut som att du är solskadad på vissa platser i ansiktet.

För vissa kan rosacea likna akne, skillnaden från akne är dock att du inte får pormaskar. Huden kan bli svullen, komma i kraftigare former som stora knottror eller variga blåsor.

Det finns även många som får besvär med sina ögon i samband med rosacea. Som exempelvis inflammation, infektion eller torra ögon.

Läs mer om symptom här.

Vilka drabbas?

Ungefär 5-10 procent av Sveriges befolkning har rosacea, men sjukdomen är vanligare bland de personer som har känslig och ljus hy.

Det är fler kvinnor än män som får sjukdomen. Den brukar göra sin debut i 30-50 års ålder.

Orsaker

Ännu vet man inte riktigt vad sjukdomen beror på. Man tror dock att inflammationen startas i någon av processerna som styr blodkärlens funktion.

Man vet också att rosacea inte är en sjukdom som smittar.

Två tjejer som solar på stranden.

Förebygg rosacea

Har du rosacea är det viktigt att du lär känna din sjukdom och ser upp med vad som triggar igång den och gör så att den bryter ut.

Man vet att sjukdomen blir värre av att blodkärlen utvidgas. Därför bör du undvika sådant som gör detta. Exempel på sådant som kan utvidga blodkärlen och därmed trigga igång sjukdomen är:

  • Stark mat
  • Solljus
  • Alkohol
  • Varma drycker
  • Stress

Behandling

Pröva först med en receptfri kräm från apoteket mot din rosacea. Hjälper inte detta ska du kontakta en läkare för rätt behandling. Där kan du också få rätt behandling för dina ögonproblem om du har detta.

Det är vanligast att du får antibiotika utskrivet av läkaren mot rosacea. Du måste dock ha tålamod, då det tar ett tag innan man ser resultat av detta.

Privata aktörer erbjuder laserbehandlingar mot rosacea. En laserbehandling brukar kosta 1000 kronor och behandlingarna måste gärna upprepas för att ett resultat ska bibehållas.

För mer information läs hudterapeuten Jenny Steverins tips här.