Hudterapeuten: ”Så behandlar du rosacea”

Hur du ska behandla rosacea beror på i vilket stadie din rosacea är i. – Generellt kan man säga att det är fördelaktigt att få ner mängden blodkärl, säger hudterapeut Jenny Steverin.


Rosacea är en kronisk hudsjukdom som med hjälp av rätt behandling går att tygla. Vilken behandling som är bäst för just dig beror på hur din rosacea ser ut.

– Rosacea kan vara så olika. Den kan vara jättedramatisk och superinflammerad eller knappt synas och bara ge lite rodnad, säger hudterapeut Jenny Steverin.

Vad fungerar bäst mot rosacea?

– Generellt kan man säga att det är fördelaktigt att få ner mängden blodkärl. Detta kan man göra med laser eller IPL.

IPL är pulserande ljus som fungerar bra mot små kärl när du har mer generell rodnad. Medan laser fungerar bra för kärl som syns mer.

– Men kombinationen av de båda är den bästa.

– Sedan finns det mängder av krämer som man kan använda, där jag rekommenderar en kräm som lugnar huden.

– Men om det verkligen blossar kan man ha någon typ av antibiotika.

Finns det någon kost som påverkar?

– Allt som ökar cirkulationen är negativt. Stark mat, kaffe och alkohol.

En kopp espresso.Så även träning, eftersom det ökar cirkulationen?

– Ja, men man får se det i sin helhet. Då är det bättre att man kommer kontinuerligt och tar bort kärl – för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt.

Hur ofta är kontinuerligt?

– Det beror på hur svår rosacea du har och hur snabbt kärlen kommer tillbaka. Men i alla fall en gång i halvåret för att se vart vi är nu, om vi kan förebygga på något sätt, om vi har rätt produkter. Det är viktigt att man inte väntar för länge så att det blir för mycket.

Vart ska jag vända mig för att få hjälp?

– Du kan antingen gå till en hudterapeut eller en hudläkare. Hudläkare gör dock inte laser och IPL men de skulle rekommendera det. En läkare har dock möjlighet att skriva ut antibiotika om detta skulle behövas.