Behandling

Det finns olika typer av behandling mot rosacea. Pröva först en receptfri kräm från ditt apotek. Hjälper inte detta får du ta kontakt med vården.


Kräm

Det finns receptfri medicin mot rosacea att köpa på apoteket. Det är ett antibiotikum i form av en kräm som du stryker på de drabbade områdena.

Du ska helt undvika att använda kortisonkräm i ansiktet när du har rosacea då det kan förvärra utslagen och sjukdomen.

antibiotika-rosaceaAntibiotika-tabletter

Om krämer inte hjälper kan du få antibiotika i tablettform av din läkare. Detta behöver du dock ta under en lång period för att symptomen ska lindras.

För mer information om antibiotikat Tetracyklin klicka här.

Laser

Du kan även behandla och förminska rodnader och ytliga blodkärl i ansiktet med hjälp av laser. Skulle du få förtjocknad hud, på näsan, av sjukdomen kan du antingen med laser eller med kirurgisk hyvling ta bort den tjocka huden.

Däremot bekostas alla sådana behandlingar själv av patienten då det inte ingår i den allmänna sjukvården. Kostnaden för en laserbehandling varierar beroende på var du gör den, men det är viktigt att tänka på är att du inte väljer klinik efter pris utan efter kunskap och erfarenhet.

Priset rör sig kring några tusenlappar per behandling.

Behandling mot ögonproblem

Lindriga ögonproblem såsom torra ögon kan du behandla med ögondroppar.

Får du värre symptom som att det exempelvis känns som att du har något i ögat och att dina ögon är rinnande, svidande och brännande ska du söka läkarvård.Blå ögon.