Förväxla inte soleksem med rosacea

Soleksem och rosacea är två helt skilda hudåkommor som bland annat utlöses av starkt solljus på – vanligtvis – känslig hy. Det är därför viktigt att kunna skilja dessa åt då deras behandlingsmetoder är helt olika.


Solen kom tidigt till Sverige i år och svenskarna har blivit som tokiga i värmen och alla uteserveringar. Dessvärre är en hud som inte känt av solen på knappt ett år väldigt känslig och kan reagera på alla möjliga sätt om man inte är försiktig.

Soleksem

Soleksem är en av de reaktionerna som kan uppstå på huden, framför allt i början av sommarperioden när huden är extra känslig. Eksemet är röda prickar eller i värsta fall blåsor som dyker upp på kroppen några timmar eller dagar efter solning.

Rosacea – och skillnaden

Rosacea däremot är en mer allvarlig åkomma som vuxna över 25 kan drabbas av. Reaktionen i huden är väldigt lik soleksemets utseende förutom att rodnaden är mer kraftfull och svullen. För att vara extra säker på att det är rosacea går det även att se det om det finns vita kärl i ansiktet, de kan likna formen av ett spindelnät.

För rosacean är det inte bara stark sol som kan påverka huden, utan även alkohol, varma drycker, starkt kryddad mat eller stress en bidragande faktor till att sjukdomen dyker upp. Var därför extra försiktig när du reser till ett varmt exotiskt land med annan matkultur där vinet flödar.

Kortison – Bra för soleksem dåligt för rosacea

Om soleksemet svider och ger mycket klåda rekommenderar läkare att köpa receptfri kortisonsalva för att minska besvären. Dessvärre är kortison det sista man ska använda på rosacearodnaden då det enbart förvärrar besvären.  Så om du är osäker, kolla hellre upp vad det är för typ av hudåkomma du råkat ut om innan du väljer att använda kortison.