Symptom på rosacea

Rosacea är en mycket vanlig, kronisk, hudsjukdom som går i skov. Symptomen och sjukdomen ser olika ut beroende på vem som drabbas. En del får bara lindriga symptom medan andra får variga blåsor. Du bör besöka en läkare för att se vilken typ av rosacea du har och då få en korrekt behandling.


Symptom

Lindriga symptom kan vara mindre rodnader och det kan se ut som du är solskadad på vissa ställen i ansiktet.

Lindriga symptom – mindre rodnader

Det är vanligast att du får mer lindriga symptom som ytliga blodkärl och mindre rodnader. De kan se ut som du är solskadad på enbart vissa ställen i ansiktet. Rosacea uppstår vanligast i ansiktet.

Kan likna akne

Vissa som har sjukdomen får däremot värre symptom som större rodnader och ömmande hud i ansiktet. Rosacea liknar i många fall akne. Skillnaden är däremot att utslagen inte är orsakade av bakterier. Du har heller inga pormaskar.

Svullnader

Andra symptom för rosacea är att du periodvis får svullnader i huden som efter en tid kan bli mer långvariga.

Knottror och variga blåsor

I dess mer kraftiga form kan rosacea visa sig i större knottror och variga blåsor. Däremot brukar inte blåsorna eller utslagen klia.

Förtjockad hy

Symptom som mycket sällan uppstår är att du får förtjockad hud på näsan.

Ögonbesvär

I många fall har personer med rosacea även ögonbesvär. Det kan kännas som om du har något i ögat, att du är torr i ögat eller lätt drabbas av inflammation eller infektion i ögat. För mer information, klicka här.