Perioral dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom som ger rodnader och utslag som kliar. Oftast drabbas unga kvinnor. Orsaken tycks vara en rubbad talgbalans på grund av för mycket starka produkter som kortison i ansiktet.


Perioral dermatit – symptom

Perioral dermatit är en hudsjukdom som ser ut som rosacea. Sjukdomen kallas också kallas för vuxenakne.

Vanliga symptom är röda fläckar på kinderna, runt munnen, hakan och runt ögonen. Dessa fläckar kan bli till små knottror och varblåsor som kan klia.

Typiskt för perioral dermatit är att det oftast finns en fri zon utan utslag närmast läpparna.

Typiskt för perioral dermatit är att det oftast finns en fri zon utan utslag närmast läpparna.

Orsaker till perioral dermatit

Ofta beror perioral dermatit på att du har använt för mycket kortison-kräm i ansiktet, eller för intensiv tvättning eller sminkning under lång tid. Även peeling och överdriven rengöring av ansiktet kan orsaka perioral dermatit. Detta har då påverkat talgkörtlarna negativt. Det kan ta flera månader och ibland flera år innan perioral dermatit läker ut, men den lämnar inga ärr.

Vilka drabbas?

Det är vanligast att kvinnor i 20-30 års ålder drabbas av perioral dermatit.

Egenvård och råd

Du som lider av perorial dermatit ska undvika för starka produkter på din hud. De produkter som du väljer ska alltså vara icke-parfymerade. Försök även att undvika:

  • Smink i ansiktet
  • Kraftig kyla eller värme
  • Kraftig sol utan skydd
  • Het dryck, vin, starksprit eller stark mat
  • Peeling

Det allra bästa för att utslagen ska försvinna är att endast tvätta huden med vatten, inte smörja den och inte använda smink.

rosacea-cleans
Behandling

Söker du vård kan du få antibiotika i tablettform och en kräm som du ska smörja på utslagen. Däremot kan du inte äta detta läkemedel om du är gravid eller ammar.