Distriktläkaren: ”Alkohol är absolut värst”

Christina Ledin är distriktläkare samt specialist i allmänmedicin och företagshälsovård. Enligt henne är det alkohol som påverkar rosacea mest negativt av allt vi stoppar i oss.


Upphängda vinglas på restaurang.

Rosacea triggas igång av saker som medför utvidgande av blodkärl. Vilket kan vara allt från stress, sol, het mat eller varma bad.

När det kommer till vad vi väljer att äta eller dricka är det alkoholen som är den största boven, enligt Christina Ledin.

– Alkohol är absolut värst. Det går inte att jämföra med någonting annat. Den hjälper verkligen till med att vidga blodkärlen vilket medför rosacea, säger hon till Healthcare Media.

Förutom att alkohol kan förvärra en befintlig rosacea kan den även trigga igång en rosacea som inte hade behövt blossa upp från första början. Människor som inte lider av rosacea bör därför också tänka på sin alkoholkonsumtion för att inte bli drabbade av sjukdomen.

Alkohol når alla organ och påverkar i stort sett hela kroppen. Enligt världshälsoorganisationen (WHO), finns det mer än 60 sjukdomar som går att knyta ihop med hög alkoholkonsumtion.

Rosacea som är en kronisk sjukdom påverkas av hur man väljer att leva och äta. För mer information klicka HÄR.